Klubben för finsmakare

 

 

 

 

Whisky nu och då

 

Troligast är det till Asien som whiskyns ursprung kan härledas. Hur denna ädla konst färdats mot de brittiska öarna är okänt. Men säkert är det dock att kelternas förfäder praktiserade destillering. Sannolikt introducerades destillering på Irland av munken St. Patrick redan på 400-talet. Spred sig till Skottland runt 700-talet. De första destillerierna fanns i munkkloster & destillatet användes främst för medicinska syften. 1494 är en milstolpe i whiskyhistorien. Det var då som munken John Cor köpte några hundra kilo malt ur det kungliga förrådet för att tillverka en "aqua vitae". Detta är den äldsta nedtecknade beviset på whiskytillverkning. På 1700-talet upptäckte man att whiskyns smak kan förbättras om den får mogna några år i ekfat. Denna upptäckt var en ren tillfällighet då ett bortglömt whiskyfat hade återfunnits efter flera års glömska. Man trodde då att whiskyn hade blivit dålig, Ha! Whiskysmaken hade blivit rundare och fylligare. Cirka 90% av försäljningen av skotsk whisky är blended även om single malt ökar i försäljning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessa sidor innehåller information om alkohol och är därför riktade till personer över 20 år